ПОЗИВ ЗА ОБНОВУ САБОРНОГ ХРАМА У КОЊИЦУ

Удружење Срба из Коњица и њихових потомакау дијаспори приредило је успјешно,сада већ традиционално,  Вече Коњичана, и то у ресторану Дома Војске у Београду 22.октобра 2016.године.

У присуству Срба Коњичана из Новог Сада,Зрењанина Београда са околином, Брчког,Горњег Милановца, Суботице и других мјеста, и њихових гостију, сабор су химном „Боже правде“ отворили најмлађи :Војин Лазаревић (14 година),члан КУД „Светозаер Марковић“у Новом Саду на кларинету и Тара Бован (12 година),републички првак на виолини.

У име домаћина, предсједник Удружења  Милорад -Мишо Лазаревић је подсјетио да је ове године, поводом 130 година постојања Саборног храма Светог Василија Великог у Коњицу,започета обнова Храма и да је Удружење иницирало пројекат израде меморијалне зидне композицвије .

-Ова идеја наишла је на разумијевање и подршку код српског народа из Коњица,код коњичког пароха о.Милана и епископа Григорија.Већ је пописано  188 презимена српских породица коњичког краја,која ће бити написана испод самих икона у Саборном храму.Апелујемо на све породице који нису уписане, да то учине код нас у Удружењу-истакао је Лазаревић.  Он је позвао све породице,да у границама својих финансијских могућности, помогну овај пројекат,који ће трајно свједочити о присуству српског народа у овом дијелу Херцеговине.

Преносећи поздраве из завичаја и Епархије Захумско-херцеговачке и Приморске, коњички парох о.Милан Бужанин је Удружењу Коњичана уручио Захвалницу у знак поклона Христове иконе,у вриједности од 500 евра приликом недавне обнјове  Капеле (Црквице ) на православном гробљу у Јабланици и најавио да ће 2017.године бити година обнове коњичке цркве.

Након здравице Вукојице Сандића и гусларског поздрава Мирослава Тановића, учеснике вечери поздравио је народни посланик и предсједник Савеза Срба из Региона Миодраг Линта,напомињући да је евидентирање отете или уништене имовине избјеглих и расељних продужен до краја године. Он је свим учесницима сабора подијелио најновији број „Српског кола“,јединог листа у Србији који се штампа на ћирилици и који је бесплатан.

Сабор је пригодним ријечима поздравио и Ђорђо Радојичић, предсједник Удружења Срба из Херцеговине са сједиштем у Новом Саду.

Свечану вечеру,(а кад предјело служени су пршут, сир торотан и уштипци),благословили су: јереј Милан Бужанин, протојерј Лазар Манигода и протојереј-ставрофор Ратко Савић, који је топлим ријечима поздравио земљаке и апеловао да се његовање обичаја,породичних вриједности и коријена херцеговачких још више преноси на младе нараштаје.

У програму су наступили: познати херцеговачки пјесник и књижевник Божидар Глоговац, етно- појац Марија Сандић гусларски првак  Ђорђе Тановић,млади музичари Тара Бован и Војин Лазаревић,док је посебан тон вечери дао распјевани музички састав „Боле бенд“из Гајдобре. Најављујући  61.Сајам књига, стваралац Драган Глоговац,који живи и ствара н Вишеграду, представио је свој најновији роман „Тројада“,а своје стихове казивао је и Слободан Бован .На крају вечери приређена је томбола са 30-ак занимљивих награда,међу којима су биле и: вунене чарапе,одабрана вина и вриједне књиге,ципеле, торте,паковања увозне рибе,смјеша за здрав хљеб,електрични тример за кошење, затим адвокатске, стоматолошке,љекарске и аутомеханичарске услуге,дар спонзора и чланова Удружења. Главна награда,печени брав на ражњу,коју је даровао ресторан „Мићо Брадина“, отишла је  у Нови Сад. Тачније, до  Новог Сада није стигло ништа,јер је срећни добитник Вуле Планојевић  печењем частио све учеснике сабора.

И овај сабор показује континитет рада Удружења и жељу Коњичана за очувањањем традиције,духовности и српске баштине Коњица и Херцеговине.