СПОМЕН-ПЛОЧА СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА СА ПОДРУЧЈА ОПШТИНЕ КОЊИЦ

На другој редовној Скупштини Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори, која је 14.јуна 2014.год. одржана у новосадском хотелу „Аурора“, усвојени су  Извјештај о раду у протеклих годину дана од оснивања, Програм рада, а разматрано је и више других значајних питања.

Иако је скупштини присустовао мањи број чланова од очекиваног, Верификациона комисија, радно Предсједништво и предсједавајући Влатко Глоговац су утврили да Скупштина може пуноправно радити и одлучивати.

Скуштина је отворена химном „Боже правде“ у извођењу Женске пјевачке групе КУД „Јован Дучић“ из Нове Гајдобре, да би народни гуслар из Београда и републички првак Ђорђе Тановић на најљепши начин „најавио“ радни дио Скупштине уз „вјеште звуке дивнијех гусалах“.

SAM_1551

Усвојено је неколико измјена и допуна Статута Удружења, а за замјеника предсједника Удружења изабран  је др Миодраг Манигода из Београда. У надахнутој бесједи, др Манигода је рекао да нас „јесте мање него што смо очекивали, али  да се увијек из те мањине ствара та кључна већина и позитивна енергија за провођење планираних активности“. Он се посебно заложио да наставимо лобирање међу младим, који за 20 година, како рече, „ нажалост, неће знати гдје је то Коњиц и шта је то Коњиц и одакле су њихови очеви и дједови“. Предложио је да Коњичани у Београду буду домаћини другог „Коњичког сијела“ средином октобра ове године.

Извјештај о раду поднио је председник Мишо Лазаревић, истичући да је за прву годину постојања и рада, направљена дјелимична база података, одржано Вече Коњичана јесенас у Новом Саду, за шест породица подијељена скромна помоћ, донирано 20.000 динара за Спомен -храм Васкрсења у Пребиловцима…  Удружење се програмски увезало у Координационо тијело 15 херцеговачких удружења у Србији. Финансијски извјештај поднио је Здравко Савић, наглашавајући да су чланарина и прилози донатора, за сада, једини извори прихода.

SAM_1550

У Програму рада највише дискусије изазвала је идеја Удружења о подизању Спомен -плоче свим српским жртвама, цивилним и  војним са подручја општине Коњиц у протеклом рату. И поред једногласне подршке, наглашено је да идеју треба пажљиво осмислити, јер су ратне ране још дубоке и све то радити уз благослов Епархије Захумско-Херцеговачке и сагласност  локалних власти општине Коњиц. Као могућа локација наведено је  Српско-православно  гробље у Коњицу, иако има и других предлога. Одбор породица погинулих и РВИ из Требиња је информисао да је у току активност подизања Спомен -плоче својим палим  члановима у Луци (општина Невесиње).

SAM_1541

У културно-забавном програму поново се чула завичајна пјесма дјевојака из Нове Гајдобре и гусларска пјесма Ђорђа Тановића. Потом је приређено послужење са традиционалним  херцеговачким јелима, а уз заједничку пјесму, Скупштина је наставила као  цјелодневно дружење.

М. Бештић

SAM_1547