ХЕРЦЕГОВАЧКА ПЈЕСМА ПОРЕД САВЕ И ДУНАВА

На Коњичке вечери можда се не долази тако бројно,као на неке друге (као на Српску нову годину Удружења Херцеговаца у Новом Саду нпр),али се долази срцем и оно што дође,то је тај кремен-камен,који жели да чува завичајне коријене,да их на младе преноси и покаже да „није све пропало-кад пропало све је“.
89                    89

А на друго,сада већ традиционално, Вече Коњичана и пријатеља, 18-ог октобра 2014. у Дому  Војске у Београду дошло се,не толико бројно,колико душом и срцем. Житељи „сјеверне капије Херцеговине“ и њихови потомци  показали су и овога пута како се његује вјера,култура и духовност и како се  традиција овог парчета земље Херцегове преноси новим нараштајима..

Дуго припреман, добро организован и весео,забаван и распјеван-то су обиљежја завичајног скупа Срба Коњичана у срцу главном града. Све с часом добријем,а миром Божијем!Више од 200 учесника, разноврстан програм,млади привредници као доброчинитељи и успјешни организатори-то је једнодушна оцијена овог Сабора,који је,након прошлогодишњег окупљања у Новом Саду, прерастао у традицију.

IMG_0002                IMG_0019

-Наша је жеља и намјера да се трећи Сабор одржи 2015.године у равном Банату,гдје живи понајвише Коњичана,потомака солунских добровољаца са горње Неретве, тачније у Зрењанину- рекао је у поздравној бесједи предсједник Удружења  Милорад-Мишо Лазаревић.Он је изразио задовољство што  на вечери долази све више младих и најавио да се увелико ради на подизању Спомен-обиљежја свим српским жртвама општине Коњиц у протеклом рату и то у Православној капели Градског гробља у Коњицу.

Домаћин Вечери др Миодраг Манигода са доста емоција говорио је да не смијемо дозволити да за 20 година наши млади питају-а гдје је то Коњиц? И шта је то Коњиц? И куда то тече Неретва?…Зато на овакве скупове долази са дјецом и породицом и зато је са нестрпљењем чекао  проглашење најмлађег и најстаријег учесника Вечери.. Ходајући од стола до стола и  наздрављајући свима,као прави српски домаћин, др Манигода је на лицу  носио  радост због овог београдског људовања и друговања,уз наду да ће се Удружењу повратити и други који тренутно нису у овом „завичајном колу“  племенитих намјера.

IMG_0029               IMG_9987

Долазећи са „извора завичајног“испод Прења,Височице,Бјелашнице,Битовње и Иван планине,  коњички парох свештеник Милан Бужанин је подсјетио да сада у коњичкој општини живи једва 300 српских душа,али да се обнављају 13 цркава и капела на подручју општине и да се за празнике преостали Срби окупљају и у вјери истрајавају..

Вече Коњичана су благословили протојереј –ставрофор Ратко Савић и протојереј Лазар Манигода, који су предводили и молитву у Христу за све страдале Коњичане у протеклом отаџбинском рату ,и за све преминуле између два Сабора..

Програм је химном „Боже правде“ отворила 14-огодишња Марија Сандић из Београда,а традиционлани поздрав уз струне и гудало пренио познати народни гуслар Ђорђе Тановић из ГД „Стара Херцеговина“.Око њега ће касније, у другом дијелу етно-програма бити  састављен круг љубави,кад је започео пјесме о Коњицу,Херцеговини,херојима и мученицима српским,јер су сви жељели да пјевају предвоћени моћним гласом Ђорђа Тановића и још моћнијим звуком „српске петстољетке и памтивијека“.

Љепоту женске изворне пјесме,али и пјесме са Косова и Метохије, дочарале  су Сестре СандићМарија и Милена. Ми смо сеје запјевати знале,кад смо седам година имале!..

STF_4318             STF_4325

Сву вјештину и поруку народне игре пренио је Дјечији састав КУД „Шумадија 05“ из Новог Београда,који предводи умјетнички руководилац  Драган Жмирић и његова браћа Иван и Милан.Иако постоји тек 10 година  друштво је кореографијама „Игре из Шумадије“ и „Жубори Нишаве“ показало да су већ препознатљиви чувар српске игре и пјесме.

Поетсаки кутак вечери припао је врлом херцеговачком поети Божидару Глоговцу са поемом „Рађајте Српкиње мајке“,(иако су се цитирали и стихови Нова Кртолице),док је здравичар Вукојица Сандић,по старом обичају, даровао руковет најљепших жеља Коњичанима и Херцеговцима,као знаним чуварима традиције на,које се треба угледати..

Бурно је поздрављен и најмлађи учесник вечери  Дамјан Глоговац,који је са непуне двије године и породицом стигао из Новог Сада,док је Милка Арнаутовић на плећима,старачком штапу и уз помоћ сина Младена, донијела својих 88 љета и примила пригодан дар као најстарији посјетилац Како појасни водитељ, мали Дамјан је осмо кољено, осми пас Глоговаца који су из Мируша код Билеће доселили у Чичево  подно Коњица. Млади су, иначе, од водитеља Миливоја Бештића имали прилику да чују доста занимљивости о непоновљивом природном амбијенту коњичког краја и људима-домаћинима, радишама и националним памтишама..

Изненађење вечери свакако је био наступ Бојане Пековић из Краљева са гуслама, коју знамо као побједника серијала „Ја имам таленат“ 2012. РТС,а,чији чаробан глас уз струне и гудало никог није оставио равнодушним.Поготову кад је пјевала о Милунки Савић-српској хероини из Великог  рата..

STF_4346                  STF_4349

Организацију ове вечери у Београду помогли су,између осталих, доброчинитељи: Небојша Жужа,власник фирме „NEXIKO“ doo Сремчица-Београд,, Небојша Манигода са фирмом „JOMINI „ doo Нови Београд, предузеће „ALSIKO“ doo Београд Синише Магазина,затим „RGM-PAК“ доо из Горњег Милановца Рајка Шиника,  G-2 „MITEL ARMS“ доо из Београда Огњана Гавриловића, и других,дарујући тако нове сокове живота овом Удружењу.Неће српске потамњети зоре-кад имамо овакве добротворе..У добру давали, у бољем им се враћало!

Давно је била превалила поноћ и казаљке су показивале да је  већ стигла света недјеља-Томиндан,а солисти и оркестар  и даље су низали пјесму за пјесмом. Између двије пјесме,чули смо глас: -Ово су програми који се не одјављују, јер се слога и љубав херцеговачка и коњичка одјавит не могу..Што љубав створи-то вијекове живи.Хоћемо да вјерујемо у ону Шантићеву „Снага је  наша планинска ријека“.И зато-до новог сусрета,до трећег Сабора!

М.Бештић