НОВИ-СТАРИ ПРЕДСЈЕДНИК МИШО ЛАЗАРЕВИЋ

На изборној скупштини Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори (одржаној 21.априла у хотелу „Нови Сад“) за предсједника овог завичајног удружења понoво је изабран Милорад-Мишо Лазаревић из Новог Сада ,док је његов замјеник остао др Миодраг Манигода из Београда.

Изабрани су и нови чланови Управног и Надзорног одбора,а установљен је и Савјет удружења од пет чланова.

У извјештајном обраћању Скупштини,предсједник Лазаревић се осврнуо на петогодишње активности које су биле усмјерене на очување коријена,традиције и обичаја коњичког краја и Херцеговине у цјелини..

Он je позвао чланове, донаторе и пријатеље да заједно окончају обнову Саборног Храма Светог Василија Великог у Коњицу,тачније израду меморијалне зидне композиције,на којој се осликава 15 икона светитеља,које славе 220 српских породица са подручја коњичке општине. Пројекат води Одбор за изградњу,на челу са јерејом Миланом Бужанином, парохом коњичким. Највећи дио радова већ је урађен.Желимо да наши млади, када буду пролазили Херцеговином сврате у Саборни храм својих предака,да се духовно окријепе и подсјете које још породице славе њиховог свеца заштитника-нагласио је Лазаревић.

Помоћ у овој хуманој акцији обећао је и Новица Глигоревић из Брадине, који се прије пар година вратио из Аустралије у матицу Србију,који ће анимирати наше земљаке на „осмом континенту“ за једно хуманитарно вече за Храм на Неретви,како би се ово племенито дјело привело крају.

Према ријечима др Миодрага Манигоде, у протелких пет година постојања, иако је било по оној пјесниковој „мало рука, малена и снага“ реализоване су запажене активности,првенствено на обнови капела и духовних огњишта на подручју општине Коњиц.Свакако  најзначајнија је обнова Спомен –капеле на православном гробљу у Коњицу 2015. године, са именима 340 српских жртава у  протеклом отаџбинском рату.

Усвојен је и приједлог програма рада.Поред довршетка обнове Саборног храма, планиране су и хуманитарне активности,омасовљење чланства и израда шире базе података,јер  је  већинаа досадашњих чланских карата остала празна. Најављена је даља успјешна сарадња са СПЦ, односно Епархијом Захумско-Херцеговачком и Приморском, као и сарадња са Удружењем Срба Коњичана Републике Српске са сједиштем у Требињу и осталим завичајним удружењима.

Скупу се обвратио и др Божидар  Миловић,предсједник Удружења Срба из Херцеговине у Србији са сједиштем у Новом Саду,истичући подршку најстаријег и најбројнијег завичајног удружења у Србији, уз пуну симбиозу и кооперацију у раду. На предлог  Мила Товаришића, усвојен је и приједлог да се од општинских власти Коњица затражи олакшан приступ  матичнним и другим службеним књигама, као подлоге будуће базе података за све избјегле и расељене коњичке Србе, којих само у Војводини има око 400 породица, а у Србији преко 1.000 породица.

Иначе, Скупштина је почела химном „Боже правде“ и одавањем почасти преминулом, члану Управног одбора Нову Кртолици и другим члановима удружења, као и молитвеним сјећањем на све српске цивиле и војнике општине Коњиц у минулом рату.

Удружење Срба из Коњица је још једном потврдило ријешеност да очува све доброте и љепоте завичаја, да настави да његује име и језик и наш родослов светосавски.