У мјесецу марту 2013. године приликом повременог дружења Коњичана у Новом Саду, потекла је иницијатива да се формира Удружење коњичких Срба. Наведена иницијатива је срдачно прихваћена од стране Лазаревић Милорада, Товришић Милета, Глоговац Влатка, Шмркић Миливоја, Кртолице Новице, Манигоде Чеда, Савић Здравка и Јанковић Драгана. Успостављен је контакт са Коњичанима који живе у Београду, Зрењанину, Суботици, Крагујевцу, Лајковцу, Вишеграду, Бијељини, Брчком и другим мјестима гдје смо изложили нашу иницијативу и од свих земљака смо подржани са поруком да истрајемо у реализацији те идеје.

Пришли смо реализацији иницијативе и за кратко вријеме смо сачинили базу података од 400 породица из Коњица који живе на подручју Војводине. Та база података се стално шири уважавајући чињеницу да су се на простор Војводине доселили солунски добровољци, колонисти из Другог Свјетског рата и расељена лица из задњег грађанског рата.

Дана 4. Маја 2013. Група Коњичана из Новог Сада је посјетила Коњичане у Београду гдје су усаглашени ставови и осмишљени нови предлози. Из Резултата наведених договора услиједила је израда потребних нормативних аката и одржавање оснивачке скупштине удружења, која је одржана 11.05.2013. године у Новом Саду. Шире информације о оснивачкој скупштини  можете видјети у записнику, који је у прилогу. Послије оснивачке скупштине пришло се регистрацији удружења, изради печата и припремних материјала, за свечану скупштину која је заказана за 29.06.2013. године у хотелу „Аурора“ у Новом Саду са адресом – Београски кеј бр. 49б, са почетком у 11 часова.