330 СРПСКИХ ЖРТАВА У КЊИЗИ ЖИВОТА ВЈЕЧНОГА

Неколико стотина коњичких Срба, али и мноштво пријатеља и гостију, сабрало се у недјељу 10.маја 2015.године у граду  на Неретви на освећењу и слави Спомен капеле Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца.

Том приликом, служен је помен за 330 српских жртава Коњица,Јабланице и Прозора,чије су имена уписана на мермерне плоче у Капели.Овај посао заједнички су реализовали Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори са сједиштем у Новом Саду, и Црквена општина Коњиц,са благословом владике Григорија.

Како се рачуна да на подручју коњичке општине тренутно живи нешто више од 200 Срба,што значи да су дошли сви, уз препун аутобус породица из Новог Сада и Београда, пристигле расељене из Вишеграда,Требиња,Источног Сарајева,Метковића,Брчког, и других мјеста Српске и Србије..

Свету архијерејску литургију је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије,уз саслужење  свештенства Митрополије  Београдско-Карловачке, Митрополије Дабробосанске и Епархије Захумско-Херцговачке и приморске.

Како то обичај и традиција налажу-ломљењем славског колача, вином и молитвом обиљежена је крсна слава Спомен капеле, коју је 1929.године подигао Хаџи Илија Лазић и која је  детаљно реновирана почетком ове године.

Владика Григорије са свештенством је служио помен пострадалим коњичким Србама у рату 1992-1995.године. У надахнутој бесједи, подсјетивши на жртве, указао је на праштање и опроштај као највеће вриједности православне вјере и нашег народа. „Ова коњичка камена књига је књига живота вјечнога.Данас је, браћо и сестре,за ово мјесто,за ово гробље и за све нас велики дан.

Велико и чудесно знамење је обнова ове Капеле невеликог облика и простора,али пуне светости и свјетлости,која се уздиже међу овим гробовима,да покажемо да ми не вјерујемо у смрт,него у живот и то живот вјечни.Ова Капела ,браћо и сестре, треба да буде почетак обнове живота у нашем Коњицу“,истакао је владика Григорије и заблагодарио свим присутним вјерницима и гостима, организаторима и донаторима,посебно  свештенику Милану Бужанину,који је са пуно љубави и умијећа, водио радове и показао се као достојан домаћин овог сабрања.Подсјетимо,међу гостима су били и представници Владе РС, Федерације  БиХ  и заједничких органа БиХ,коњички жупник фра Стипан Кларић, представници Института за нестале особе БиХ, представници друштвеног живота општине Коњиц…

Подсјетивши да су за свега двије године од формирања Удружења у Новом Саду реализовали више пројеката, председник Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори Милорад- Мишо Лазаревић је нагласио да је обнова Капеле и постављање Спомен плоча са 330 имена значајан пројекат,а уколико се прикупљени подаци покажу као непотпуни,остављен је простор да се накнадно упишу имена страдалих.

Овај дан су својеврсне Задушнице. Сусрет предака и потомака, да запалимо свијеће и помолимо Богу, не да  заборавимо него да  опростимо, јер само заборавним, а не малим народима, је суђена пропаст,нагласио је Лазаревић,истичући одличну сарадњу са Црквеном општином Коњиц и парохом Бужанином,који су вођени Божијом промисли радили истрајно и неуморно. Захвалио је и властима општине Коњиц,који су дијелом средстсава помогли пројекат,као и извођачима радова (предузећу „Бујице“ Коњиц, предузећу „ТИМ“ Коњиц, Клесарској радњи „Ристић“ Јабланица и другима,који су радове извели квалитетно и у планираном року.

„И наравно,велико хвала нашим донаторима,спонзорима и доброчинитељима,члановима нашег  Удружења,али и свим људима из Србије Америке, Канаде,Аустралије који су помогли,без чијег би учешћа и прилога ова Капела остала оронула,а наше жртве препуштене забораву“,поручио је председник Лазаревић.

Уз поштовање,захвалност и благослов  вјерницима, гостима, инвеститору, извођачима радова и свим донаторима , свештеник Милан Бужанин је позвао све присутне на чашицу разговора, уз припремљено послужење испред капије.

МИ НА ЗЕМЉИ, РОД ВАШ, КЛИЧЕМО  ВАМ У ГЛАС:

„МУЧЕНИЦИ ЖИВИ, МОЛИТЕ СЕ И ЗА  НАС“!-ово је уписана порука Удружења Срба из Коњица која прати мермерме плоче са именима незабрава у Спомен капели..

И облаци који су током дана заклањали сњежне врхове Прења и околних планина,дуго су се гомилали над градом,да би се на крају разишли,остављајућии породице да на миру учестувју у богослужењу и посвете се гробовима својих најмилијих, на,иначе, уредно одржаваном Српско-православном гробљу „Мусала“.

Оче наш,који си на небесима…Молитва,опомена, праштање…Куљанин,Живак,Грађић,Нинковић…Да Бог сачува овај град и овај крај..Ријечи,ћутање и народ око капеле као око кошнице..Мркајић,Лојпур,Ћећез,Ђорђић.. Сузе,па и гласно нарицање..Бардак са вином кружи између гробова..И народ гамиже поред гробова..Свијеће, цвијеће,тамјан и сузе исплакане…И нова имена до броја 330, и даље..Народ који не запамти своју прошлост, осуђен је да је поново проживи..

Из Удружења најављују да је у припреми видео запис са сабрања у Коњицу 10.маја,који ће врло брзо бити постављен на овај сајт,како би  сви људи добре воље могли да да погледају и сагледају поруке и поуке ове  светковине,свечане и тужне у исто вријеме.

380     391     395

10402031_10205537576531622_2585810373341978471_n   10422977_10205537570171463_1975056755442831057_n   11059472_10205537572131512_5277107267312079693_n

11109637_10205537567611399_3764299694349817893_n  11143238_10205537567891406_8913551620567125013_n  11210394_10205537575371593_2999173621622506693_n

11210487_10205537568251415_2131348076733145111_n    11238216_10205537567371393_1046972996745756645_n konjic   dsc_0025-custom  dsc_0034-custom